Viroza pulmonară: simptome și cum trebuie tratată corect

0

Viroza pulmonară sau viroza respiratorie este o infecție acută virală ușoară și autolimitata a tractului respirator superioar care determină simptome variabile de tip strănut, nas înfundat, secreții nazale, gât iritat, febră mica și dureri de cap.

Simptome de viroză pulmonară

Perioada de incubație este de 24-72 ore. Simptomele apar ca urmare a răspunsului imun al organismului împotriva infecției.

Simptomele variază de la persoană la alta, dar cele mai frecvente sunt simptomele de inflamație a mucoasei nasului, strănut și secreții nazale care apar în primele zile. Tabloul clinic include uneori și dureri în gât (cu durata scurtă), dureri de cap, conjunctivita-ochi roșii, fără febră în cazul adulților.
Rareori apare și tuse în a patra sau a cincea zi când simptomele nazale sunt aproape dispărute. Secrețiile nazale uneori devin purulente (de culoare galben-verzui) în absența unei suprainfecții bacteriene și semnifică infectarea sinusurilor.

Tratament pentru viroza pulmonară

Nu există un tratament specific pentru virozele respiratorii. Tratamentul are rolul să amelioreze simptomele, dar nu scurtează sau vindecă răceala.
Nu se utilizeaza antibiotice, doarece nu acționează pe virusuri, iar reacțiile secundare sunt mai mari dacât beneficiile. Antibioticele se folosesc doar atunci când se constata suprainfecție bacteriană. Răceala trece și fără tratament, dar există situații când simptomele au o durată mai mare de cca 2 săptămâni și necesită tratare.

Tratament specific pentru viroza pulmonară

– Congestie nazală: medicamente cu rol decongestionant (care conțin pseudoefedrina) și antihistaminice (ex difenhidramina), dar și inhalatoare nazale cu ipratropium bromid sau oximetazolina, ultima nu mai mult de 3 zile – risc de agravare a congestiei nazale.
– Dureri de cap și de gât: antiinflamatoare de tip acetaminophen, naproxen, ibuprofen
– Tuse: expectorante- guaiafenezina sau antitusive- dextrometorfan în funcție de tipul tusei
– Alternative terapeutice: încalzirea și umidificarea aerului din locuință.
Sursa: csid.ro

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here