Proiectul de lege pentru transferarea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, depus în Parlament

0

Proiectul de lege pentru transferarea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, depus în Parlament

În această săptămână, împreună cu colegii parlamentari PSD Hunedoara, am depus, la Parlamentul României, proiectul de lege prin care vom transfera Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei din administrarea Ministerului Culturii în administarea autorităţilor locale, respectiv Consiliul Judeţean Hunedoara şi Consiliul Judeţean Alba.

În 1999, toate cele 6 cetăți au fost înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, iar din 2001, prin noua Lege a monumentelor istorice, acestea au fost înscrise pe lista monumentelor separat, fără a se mai pune problema unei rezervații arheologice. În 2006, printr-un ordin al Ministerului Culturii și Cultelor, zona celor 6 cetăți au fost desemnate ca ”zonă arheologică de interes prioritar”.

Principalele probleme identificate în prezent sunt cele privind statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administratori, lipsa căilor de acces, suprapunerea, pe aceeaşi suprafaţă a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată, lipsa pazei, ceea ce duce la braconajul artefactelor, astfel că vorbim de ameninţări reale la adresa acestor obiective.

În decizia luată împreună cu colegii mei a contat și exemplul pozitiv al Sarmisegetuzei Regia, unde Consiliul Judeţean Hunedoara a devenit administratorul sitului și unde lucrurile au intrat în normalitate.

Prin prezentul proiect de lege se dorește luarea tuturor măsurilor de natură legislativă, care să rezolve problemele identificate, precum și stabilirea altor măsuri necesare protejării patrimoniului cultural național în general. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare regimul special de protejare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, cuprinzând ansamblul măsurilor speciale de protecţie, de ordin ştiinţific, juridic, administrativ, financiar, fiscal şi tehnic menite să asigure paza, întreţinerea şi reparaţiile curente, inventarierea, conservarea, consolidarea şi restaurarea, precum şi punerea în valoare a respectivelor monumente.

Ne dorim ca, după adoptare, legea să fie un sprijin important nu numai pentru conservarea acestor mărturii istorice ale izvorului nostru spiritual ca naţiune, ale identității noastre culturale, dar şi un imbold pentru dezvoltarea turistică și implicit economică a zonei Orăştie.

Natalia-Elena Intotero,

Deputat PSD Hunedoara

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here