Proiect pentru școala hunedoreană

0

Mai multe unități de învățământ din mediul rural vor fi reabilitate în urma unui acord al Ministerului Educaţiei cu Uniunea Arhitecților din România. UAR va întocmi proiecte pilot pentru modernizarea unităților școlare, printre acestea fiind și școala din comuna Crișcior de lângă Deva. Pe de altă parte, la nivelul lunii septembrie 2016, o treime dintre unităţile şcolare preuniversitare din ţara noastră nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, iar aproape jumătate dintre clădiri nu au primit autorizare ISU privind securitatea la incendiu.
“Doar 2% din spaţiile destinate şcolilor sunt construite după 1990, în rest, majoritatea sunt construite înainte de 1970, fiind încă în funcţiune şcoli ridicate pe vremea lui Spiru Haret. Aceste 15 proiecte-pilot presupun întocmirea unor planuri arhitectonice şi rezolvarea problemelor din punct de vedere legal, astfel încât primăriile să primească, în aproximativ 4 luni, de-a gata, proiectul de modernizare a şcolii. Proiectele vor presupune, în unele cazuri, demolarea construcţiei vechi şi construirea unei noi clădiri, identificarea terenului şi ridicarea unor noi imobile, extinderea unor săli de clasă şi grupuri sanitare, sau reparaţii la nivel de acoperiş”, a declarat Gheorghe Pătraşcu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
În total, arhitecţii vor concepe cinci proiecte de construcţie a unor noi clădiri de învăţământ în satele Borzeşti, din Botoşani, Gălbinaşi, din Buzău, Chinteni, din Cluj, Hrip, din Satu Mare şi Adâncata, din Suceava. Alte cinci proiecte vor presupune extinderea unităţilor de învăţământ din localităţile Tureac, din Bistriţa Năsăud, Berzovia, din Caraş-Severin, Adamclisi, din Constanţa, Malu, din Ialomiţa şi Nalbant, din Tulcea. De asemenea, acest protocol presupune realizarea a cinci proiecte de reparaţii la unităţile de învăţământ din localităţile Gurahonţ, judeţul Arad, Coloneşti, judeţul Bacău, Valea Crişului, judeţul Covasna, Criscior, judeţul Hunedoara şi Ştefan cel Mare, din judeţul Neamţ.
Odată realizate aceste proiecte, Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, va putea face o estimare de costuri şi va stabili o metodologie naţională privind investiţia în modernizarea clădirilor şcolilor din România.

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here