Pompierii militari au intervenit, în ultimele 24 de ore, în sprijinul populației și administrației publice locale din zonele unde au fost înregistrate inundații

0

În urma manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, la nivel național au fost semnalate efecte negative în 44 localități din 16 județe (AB, BC, CJ, DJ, GL, GJ, HD, MM, MH, MS, NT, OT, SJ, TM, VL și VN) și în București.

 
Din primele evaluări, în urma căderilor semnificative de apă și scurgerilor importante de pe versanți, au fost afectate 44 locuințe, 39 beciuri și subsoluri, 120 curți, 2 obiective economice, 2 anexe gospodărești, 1 autoturism, 1 fântână și 8 tronsoane de drum.
Salvatorii militari au acționat pe toată durata zilei de ieri și a nopții pentru evacuarea apei din gospodării și înlăturarea efectelor generate de vremea rea cu motopompe de mare capacitate, autocamioane, bărci și cu autospeciale de intervenție.
În urma situațiilor de urgență produse, nu a fost necesară evacuarea preventivă a populației din zonele afectate și nu au fost înregistrate victime.
În cursul serii trecute, Administrația Națională de Meteorologie a emis o Avertizare imediată de COD ROSU, care viza averse torențiale, descărcări electrice, căderi de grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, pentru mai multe localități din județul Galați.
Imediat, la nivelul ISU Galați au fost suplimentate efectivele de pompieri și au fost constituite echipaje care să intervină în sprijinul populației și autorităților din zonele afectate.
În urma evaluării din teren au fost înregistrate 8 locuințe inundate, 10 curți și un drum național afectate pe o porțiune de 0,5 km. Nu a fost necesară dispunerea măsurilor suplimentare de protecție pentru populație.
O intervenție deosebită s-a înregistrat azi noapte și în județul Bacău, unde în urma colmatării unui canal aflat în proximitatea drumului național DN 11A, pe raza localității Rădeana, drumul a fost inundat fiind blocate mai multe vehicule în zonă. ISU Bacău a intervenit cu mai multe autospeciale și bărci pentru salvarea a patru adulți și un minor în vârstă de 3 ani.
Și în județul Mureș a fost necesară o mobilizarea mai mare de forțe, în urma unei viituri produse pe pârâul Fântânele, în zona localității Lunca Bradului. Viitura a afectat o casă și o anexă, iar 16 curți au fost inundate.
Un alt eveniment important s-a înregistrat pe raza comunei Daneți din județul Dolj, unde din cauza precipitațiilor abundente căzute au existat deversări mari de apă peste digurile a două bălți, fiind în pericol de inundare peste 20 de gospodării.
Autoritățile locale au acționat pentru curățare unui canal care asigură scurgerea apei din cele două bălți în râul Jiu. Totodată, echipajele ISU monitorizează permanent zona pentru a putea interveni în situația producerii unor inundații.
La această oră se acționează în județele Bacău, Galați și Neamț pentru înlăturarea urmărilor generate de vremea rea.
Centrul Operațional Național al IGSU monitorizează permanent situația operativă înregistrată la nivel național, pentru a asigura un răspuns rapid în cazul producerii unor evenimente care să afecteze populația.

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here