O războinică samurai se ia la trântă cu bărbații!

0

Alexandra Anghel este una dintre speranțele României la o medalie la Europenele de lupte pentru seniori Under 23 din această săptămână de la Novi Sad (Serbia), dar și la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Una dintre cele mai performante federații din România, cea de Lupte, se pregătește de prima competiție importantă a anului 2019: Campionatele Europene de seniori Under 23. Acolo unde se speră să se continue tradiția din ultimii ani, adică să fie cucerite medalii pe bandă rulantă.

Alexandra Anghel este sportiva de care se leagă cele mai mari speranțe la obținerea titlului continental. În vârstă de 22 de ani, ea spune că a ajuns la lupte datorită unchiului ei, fost practicant al acestui sport. ”Am făcut mai multe sporturi, dar atracția față de lupte a provenit dinspre familie, căci și unchiul meu a practicat, iar eu am fost dusă la sală prin intermediul lui. M-am îndrăgostit imediat de acest sport. Mi-a plăcut, chiar dacă ce vede lumea pe saltea, lovituri, trânte, pare dificil. Mulți oameni spun că îi ia amețeala doar când se uită la meciuri, dar pe noi ne atrage lucrul acesta”, spune Alexandra Anghel, care a cucerit până acum șase medalii la Campionatele Mondiale sau Europene de junioare, tineret sau senioare. În ciuda palmaresului impresionant românca recunoaște că are în continuare emoții la fiecare competiție la care participă. ”Emoțiile există în orice sport, sunt normale. Însă ca sportiv, atunci când capeți experiență, trebuie să știi cum să faci ca ele să fie constructive pentru meci”, explică tânăra de 22 de ani.

Ea practică luptele de 12 ani și a ajuns la un asemenea nivel încât are nevoie să se antreneze cu băieți. ”În general mă antrenez cu băieții în România. Când plecăm în stagii mă pregătesc cu fetele. Noi fetele suntem mai dure în acest sport, dar băieții sunt mai puternici. Mă provoacă uneori, însă eu îmi văd de treaba mea, doar să lupt”, mai declară Alexandra. Ea spune că în afara sălii este o persoană blândă, chiar dacă uneori băieții se simt intimidați când aud ce sport practică: ”Sunt foarte calmă când nu sunt la concursuri sau la antrenamente, dar am avut multe situații în care băieții îmi spuneau că se tem să mă supere, că poate le fac ceva”, recunoaște sportiva, care în timpul liber este o tânără cochetă, apelând deseori la machiaje sau pantofi cu toc. ”Să știți că deși practic acest sport, nu-mi pierd din feminitate. Se împacă destul de bine cele două părți”, spune ea.

Alexandra Anghel face parte din ”Programul Samurai” al COSR
Pentru Alexandra Anghel, Campionatele Europene de seniori Under 23 programate în perioada 4-10 martie, la Novi Sad, în Serbia, reprezintă debutul într-un sezon încărcat, la capătul căruia își poate vedea visul îndeplinit: acela de a se califica la Jocurile Olimpice. ”Europenele Under 23 reprezintă prima competiție. Pregătirea a fost normală și sper să fiu pe podium și acolo. O medalie m-ar motiva să merg mai departe, să am încredere mai multă în mine și să mă pregătesc pentru calificările pentru Jocurile Olimpice, care sunt în septembrie anul acesta”, recunoaște luptătoarea. Ea face deja parte din ”Programul Samurai” al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, alături de alți sportivi cu potențial de a cuceri medalii la Tokyo 2020. ”Gândul zboară către Tokyo. Asta e ținta mea. Nu mă gândesc că sunt o sportivă tânără și că mai am timp. Niciodată nu am gândit așa. O să mă duc și o să lupt așa cum fac de fiecare dată, pentru sufletul meu, nu pentru rezultat sau ce cred oamenii, iar ce va fi va fi”, a mai declarat vicecampioana mondială sub 23 ani din 2018, medalie obținută chiar la București.

Antrenorul Nikolai Stoianov: ”Putem reveni cu medalii de la Campionatele Europene de seniori Under 23”
Antrenorul principal al lotului olimpic feminin, Nikolai Stoianov, are mare încredere în potențialul sportivelor sale la competițiile din acest an. ”Am trecut cu bine de ultima perioadă a pregătirii Campionatelor Europene de seniori Under 23. Vom avea 6 sportive. Pot lupta pentru o medalie Alexandra Anghel, la categoria 72 kg, Kriszta Incze, la 65 kg, dar și Ana Andreea, care a luat bronz la Campionatul Mondial U23 de la București. De asemenea, și pentru celelalte fete e o competiție la care pot avea rezultate, am mare încredere în  ele. După această competiție avem Europeanul de seniori de la București, programat între 5 și 14 aprilie, acolo unde putem obține, de asemenea, rezultate foarte bune”, a declarat antrenorul de care se leagă succesele luptelor feminine românești din ultima perioadă. Tehnicianul este optimist și pentru cea mai importantă competiție a acestei perioade, Jocurile Olimpice din 2020. ”La Tokyo cred că fetele pot lupta pentru medalii. Mă refer la Alina Vuc, la categoria 50 kg, care e vicecampioană mondială și triplă medaliată europeană. E foarte serioasă, are multă ambiție. De asemenea, putem aștepta un rezultat bun și de la alte sportive, cum este Alexandra Anghel, care va concura la 68 de kilograme”, a mai spus el.

Naturalizarea străinilor, soluție doar de back-up
Chiar dacă este ucrainean, antrenorul Nikolai Stoianov nu este un adept al naturalizării sportivelor din străinătate. El spune că încurajează descoperirea talentelor din România și că a apelat la soluția naturalizării doar la categoriile în care nu a găsit nici o concurentă pe plan local. ”Pentru mine important e să lupte fetele din România, pentru că și pentru antrenorii de la cluburi e important să avem rezultate cu ele. Accentul este pentru sportivi născuți în România. Doar dacă pentru echipă e o variantă, dacă nu există sportive la o categorie, pot să ajut și să aduc de afară, pentru naturalizare. Dar nu pun accentul pe asta. Pentru mine cel mai important este să descopăr românce”, a mai spus Stoianov.

Medalie olimpică pentru FR Lupte la Rio de Janeiro

Condusă de Răzvan Pîrcălabu, Federația Română de Lupte a reușit să devină una dintre cele mai puternice din țara noastră. De altfel, ea este una dintre cele doar patru Federații din țara noastră care au reușit să urce pe podiumul olimpic la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Sportivul rus de origine cecenă Albert Saritov a reușit atunci să cucerească în Brazilia medalia de bronz la lupte libere, categoria 97 de kilograme. A fost doar semnalul renașterii luptelor românești, deoarece de atunci fiecare competiție internațională a adus câte o salbă de medalii pentru țara noastră. Iar succesele se doresc continuate.

Palmares Alexandra Anghel:
Bronz Campionatul European seniori U23 2017 la 69 kg
Bronz Campionatul European Juniori 2017 la 67 kg
Bronz Campionatul Mondial juniori 2017 la 67 kg
Bronz Campionatul European seniori 2018 la 72 kg
Bronz Campionatul European seniori U23 2018 la 72 kg
Argint la Campionatul Mondial seniori U23 2018 la 72 kg

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here