Natalia Intotero:Ce înseamnă TVA Split și cum va fi aplicat

0
TVA Split este necesar întrucât România pierde anual circa 16-20 miliarde lei din TVA-ul evazionat. Toate majorările salariale anunțate în acest an reprezintă un efort bugetar de 10 miliarde lei, deci undeva la jumătate din TVA-ul care ar trebui colectat. În prezent, gradul de colectare a TVA este de 73 – 74%.
Ce beneficii aduce acest sistem?
Autoritățile fiscale vor avea un control direct asupra TVA. Se va reduce substanțial evaziunea privind plata TVA. Operatorii privați nu vor mai putea utiliza în alte scopuri sumele încasate sub formă de TVA.
Va dispărea comerțul negru cu „facturi false” care există în prezent (nu vor mai fi persoane care flutură facturi la colț de stradă).Statul va obține la bugetul de stat mai multe sume din TVA care vor putea fi folosite pentru susținerea programului de creștere a veniturilor românilor.
 
Cum va funcționa?
Fiecare firmă va avea la Trezorerie un cont de TVA. Când se face plata pentru anumite produse sau servicii, beneficiarul plătește TVA-ul corespunzător facturii direct în contul de TVA al furnizorului/prestatorului. Așadar banii ajung direct în Trezorerie și nu mai pot fi scoși de acolo decât în anumite condiții prevăzute de lege.
La rândul său, o firmă care a încasat sume în contul său de TVA va putea folosi acei bani pentru a plăti TVA în contul de TVA al furnizorilor/prestatorilor de la care a primit bunuri sau servicii. Firmele nu vor putea scoate sume cash din contul de TVA. Vor putea utiliza sumele din aceste conturi doar pentru plata TVA către proprii furnizori/prestatori sau către stat.
Pentru plățile în valută, operatorii economici vor trebui să își facă un cont de TVA la o bancă (o instituție de credit). Nici în acest caz, firma nu va putea scoate bani cash din contul respectiv.
Ce efect are pentru persoanele fizice?
Cetățenii nu vor resimți nicio sarcină suplimentară în urma aplicării acestui sistem.Dacă vor face plăți cu cardul, atunci sumele aferente TVA vor fi transferate automat de bacă. Dacă vor face plăți cash, persoanele fizice nu vor fi obligate să plătească separat TVA. Vor plăti toată suma înscrisă pe bonul fiscal, iar firma de la care au făcut achiziția va avea obligația ca în 3 zile de la încasarea sumelor cash să depună valoarea TVA în propriul cont de TVA.
Natalia Intotero, 
Deputat PSD de Hunedoara

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here