Natalia Intotero : „Plan de măsuri concrete pentru Valea Jiului”

0

Guvernul României a aprobat în ședința de joi, 4 octombrie 2018, Memorandumul cu tema Aprobarea planului de măsuri pentru implementarea Iniţiativei privind regiunile carbonifere în tranziţie pentru Valea Jiului.
 
Pentru a susține diversificarea economică și tranziția tehnologică a regiunilor carbonifere, Comisia Europeană a lansat la finalul anului 2017 „Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție” care facilitează dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere. Platforma este concepută pentru a stimula tranziția către energia curată, acordând mai multă atenție echității sociale, transformărilor structurale, noilor competențe și finanțării pentru economia reală.
 
România a aderat la această platformă la începutul anului 2018 și, în acest fel, Valea Jiului va fi prima zonă din România care va beneficia de sprijinul acestei inițiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătățirea calității aerului și a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei.
 
Pentru a asigura un cadru coerent și eficient de implementare a acestei inițiative în Valea Jiului, Guvernul României a adoptat un plan de 12 acțiuni pentru stabilirea unor măsuri și termene asumate la nivelul autorităților publice centrale.
 
Între acțiunile care fac parte din planul de măsuri se numără realizarea de parteneriate cu state membre cu experiență în implementarea acestei inițiative, realizarea unei analize a situației din Valea Jiului pentru identificarea de măsuri pe termen scurt care pot fi luate pentru îmbunătățirea situației economice, constituirea unui grup de lucru interministerial pentru analiza propunerilor de revigorare a zonei, identificarea de proiecte concrete dedicate Văii Jiului și constituirea unui Comitet Director pentru adoptarea deciziilor.
 
De asemenea, în această lună va fi solicitat sprijin din partea Comisiei Europene prin Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale (SRSP) pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare socio-economică a Văii Jiului. Rezultatele Strategiei vor fi utilizate pentru definirea intervențiilor dedicate Văii Jiului în perioada 2021-2027.
 
Le mulțumesc colegilor din Guvernul României care au înțeles și au sprijinit demersul nostru acordând atenția cuvenită județului Hunedoara și, în mod special, Văii Jiului.
 
Natalia – Elena Intotero
 
Deputat PSD de Hunedoara

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here