Iohannis intervine în scandalul din Justiție: Politicul vrea subordonarea procurorilor

0

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la bilanțul Ministerului Public, pentru anul 2018. Procurorul general, Augustin Lazăr, a prezentat cifrele și a precizat că anul 2018 „a fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituțiilor judiciare”.

„Imparțialitatea și profesionalismul sunt garanțiile care asigură credibilitate procurorilor. Încă mai există politicieni cu reflexe autoritare, care se simt îndreptățiți să își acorde privilegii. În anul care s-a încheiat au avut loc modificări importante privind statutul procurorilor. MP a tras semnale de alarmă și și-a manifestat disponibilitatea de a explica adevăratele probleme ale sistemului judiciar. Din păcate, opțiunea lor a fost să ignore recomandările procurorilor și a Comisiei de la Veneția, prin MCV. Guvernul insistă în folosirea abuzivă de OUG.

Sunt efecte dintre cele mai profunde si grave. Statutul procurorilor a fost și este sub asaltul politicului. Românii își doresc o țară fără corupție.Tentativa tot mai evidentă de control politic asupra unor parchete, insistența de a spori puterile secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. Toate acestea reprezintă motive serioase de îngrijorare. Transpunerea recomandărilor de la GRECO și Comisia de la Veneția nu e facultativă, dar cei de la putere preferă să le ignore.

Președintele Klaus Iohannis este un oaspete nelipsit la aceste evenimente, în ultimii ani. Bilanţul vine însă după un an de reproşuri şi acuze între procurul general şi ministrul Justiţiei și o cerere de revocare pe masa președintelui.

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here