Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei

0

Coreea de Nord a lansat vineri dimineaţă (ora Tokyo) o rachetă, din cartierul Sunan al capitalei Phenian, care a survolat Japonia, a anunţat guvernul nipon, precizând că anunţul acestui tir a fost făcut cu câteva minute mai devreme de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, transmit Reuters şi AFP.
[sociallocker]
Dispozitivul a survolat insula japoneză Hokkaido (nord) la orele 07.26 (joi, 22.06 GMT), au precizat autorităţile nipone, subliniind că sistemul de avertizare J-Alert a fost declanşat în mai multe regiuni din nordul arhipelagului.
“Trece o rachetă. Trece o rachetă. Se va întâmpla probabil deasupra Insulei Hokkaido din direcţia Oceanului Pacific. Mai ales nu strângeţi obiectele pe care le puteţi găsi”, a precizat sistemul de alarmă J-Alert, potrivit imaginilor transmise de mass-media.
Acest nou tir a avut loc în timp ce premierul japonez, Shinzo Abe, se află într-o vizită în India unde, joi, a lansat un nou apel la întărirea presiunii asupra Coreii de Nord.
A fost a doua oară în mai puţin de o lună când o rachetă nord-coreeană a survolat arhipelagul nipon. Precedentul dispozitiv a trecut peste nordul Japoniei la 29 august.
Între timp, Coreea de Nord a efectuat al şaselea test nuclear la 3 septembrie.
Acest tir este riposta regimului de la Phenian la a opta serie de sancţiuni votate în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU, luni, la New York, după ultimul test nuclear nord-coreean.
Uniunea Europeană şi-a consolidat joi sancţiunile împotriva Coreei de Nord prin adoptarea măsurilor decise la începutul lunii august de Naţiunile Unite ca răspuns la ultimul tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) nord-coreeană capabilă să lovească continentul nord-american.
În general, UE se aliniază sancţiunilor decise de ONU şi a promis că va adopta şi ea noile măsuri punitive la adresa Coreei de Nord – inclusiv o limitare a aprovizionării cu petrol – decretate la începutul săptămânii ca urmare a testului nuclear nord-coreean de la începutul lunii septembrie.

Sursă: Agerpres

[/sociallocker]

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here