ApaServ: Din ce este compus tariful. Vezi ce conține prețul final al apei!

0

Facem astăzi radiografia prețului la apă. Ce plătim, cât plătim, unde ajung banii? Practic, vrem să vedem ce conține tariful final al apei care curge la robinetele noastre.
Constatăm că plătim anumite tarife pentru apă, canalizare, electricitate sau gaz metan, în general pentru ceea ce numim ”utilități”, tarife care suferă periodic ajustări. De prea puține ori ne întrebăm însă și ce anume plătim cu adevărat, pentru că sunt diverse costuri cuprinse în tariful final. Astăzi vă arătăm ce conține prețul la apă și canalizare pe care îl achităm către ApaServ Valea Jiului.
”Tariful se ajustează cu inflația. La acesta se adaugă procentul de ajustare a prețului din structura de tarifare. Inflația se calculează pe baza unei formule și a datelor de la Institutul Național de Statistică”, a precizat Monica Tarcea .
De precizat, spune sursa citată, că procentele de ajustare a tarifelor sunt stabilite și cuprinse în planul de strategie tarifară. Acesta este parte integrantă a contractului de finanțare pentru proiectul major în sistemul de alimentare cu apă și canalizare, contract semnat în luna mai 2017.
De asemenea, tariful este asumat de toate unitățile administrativ teritoriale care fac parte din ADI Apă și aprobat de această structură, în timp ce operatorul are obligația de a respecta toate condiționările contractului de finanțare, inclusiv politica tarifară.
În totalitatea sa, componența tarifară cuprinde următoarele cheltuieli, conform datelor oficiale:

  • producție și operare (prețul apei brute, energie electrică, reactivi stație de tratare, substanțe de dezinfectare a apei)
  • mentenanța – întreținerea rețelelor de apă și canal, stații de tratare și stații de epurare, rezervoare de înmagazinare a apei, captările
  • cheltuieli de protecție a mediului – avize, analiză apă și analiză nămol, cheltuieli certificare laborator analiză și canal
  • dezvoltare și investiții – lucrări de reabilitare, modernizări, studii de fezabilitate
  • amortizare
  • salarii
  • obligații bugetare aferente salariilor

De precizat că, pentru a livra apă potabilă, ApaServ valea Jiului SA plătește, la rândul ei pentru apa brută, pe care o tratează și ulterior o furnizează populației, către Apele Române. Tariful apei brute este la această oră de 50 de lei/ 1000 mc apă de suprafață, respectiv 57 de lei pentru apa din subteran, la care se adaugă tarifele stabilite pentru servicii. Astfel, pe lângă contractul pentru apa brută, există un contract de servicii, încheiat de asemenea cu Apele Române, pentru Barajul valea de Pești, adică pentru înmagazinare, pază, mentenanță, instalații hidraulice baraj și cheltuieli personal care deservește barajul.

ALTE ARTICOLE INTERESANTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here